Nat in een regenjas?

Een regenjas, droog van buiten, nat van binnen.

Wie heeft er niet ooit het genoegen geproefd van een twee tientjes regenjas? Zo’n plastic monster, waar het zelfs de door klimaatverandering steeds zwaarder wordende buien niet lukt om binnen te dringen. De plastic buitenzijde is zo afgesloten dat er onmogelijk water doorheen kan. En daar begint dan ook meteen de ellende.

In no time zweet je alsof je in de tropen een marathon hebt gelopen. Jas of niet, alsnog ben je drijfnat.

Thisway regenjas

In mijn vorige blog schreef ik over de vocht afvoerende eigenschappen van kwaliteits polyester. Polyester is dus ongeschikt voor een regenjas zou je dan zeggen. Immers, het laat vocht door.

Niets is minder waar. De zo immens populaire softshell jas is meestal gemaakt van polyester. Toch kun je met een goede softshell jas rustig de regen in zonder nat te worden of drijfnat van het zweet rond te moeten lopen.

Het geheim zit hem in een membraan: een dunne waterdichte kunststof laag  welke als een laminaat wordt aangebracht aan de binnenzijde van de jas.

Deze membranen zijn er in twee soorten, micro poreus of hydrofiel.

Hoe werkt zo’n membraan? Om dit echt te begrijpen heb je welhaast een diploma moleculaire wetenschap nodig  maar ik probeer het toch uit te leggen. Een micro poreuze laag telt ontelbare minuscule gaatjes die te klein zijn om druppels door te laten maar wel groot genoeg om waterdamp te laten passeren. Een microporeus membraan kennen we bijvoorbeeld van Gore-Tex®.

De andere methode is het Dermizax® membraan, wat onder andere gebruikt wordt in de Blåkläder jassen. Dit is een hydrofiele laag welke geen gaatjes bevat. Het is een aaneengesloten laag die geen vloeibaar water doorlaat maar wel de afzonderlijke moleculen. Deze bewegen door de laag heen naar de kant waar de vochtigheidsgraad en temperatuur het laagst is, de buitenzijde van de stof.

Thisway dermizax

De temperatuur onder de kleding bepaalt in grote mate hoe snel de moleculen bewegen. Met andere woorden, hoe hoger je temperatuur des te sneller de moleculen bewegen en des te meer vocht er wordt afgevoerd. Het ademend vermogen neemt dus toe naarmate je inspanning toe neemt.

Door de elastische eigenschappen van Dermizax® wordt dit membraan vaak toegepast in kleding voor veeleisende outdoor activiteiten zoals skiën en boarden. Het Dermizax® membraan wordt ook veel toegepast bij maritieme kleding omdat zeezout zich niet in de micro poriën kan vastzetten en zodoende het ademende vermogen laat afnemen.

Een goede regenjas houdt je dus zeker wel droog, en heeft ook genoeg ademend vermogen om je lekker te kunnen blijven bewegen, zonder bezweet te raken. Eerlijkheidshalve moet wel worden gezegd dat de prijs van een goed membraan niet gering is en daarom alleen wordt toegepast in de duurdere modellen. Je kunt zeker tevreden zijn met een goedkope softshell jas, maar weet dat het ademende vermogen en de waterdichtheid dan gering zijn.