Biologisch katoen maakt het verschil!

Biologisch katoen maakt het verschil. Maak dus het verschil met biologisch katoen!

Meteen de volgende vraag is dan natuurlijk: welk verschil?

In de basis gaat het om dezelfde katoenplant. Maar waar bij de oorspronkelijke katoenteelt gebruik gemaakt wordt van pesticiden, genetisch gemodificeerde planten en schadelijke kunstmestsoorten om de groei te bevorderen, daar maakt de biologische katoenbouw gebruik van natuurlijke teeltmethodes. De aarde wordt bijvoorbeeld bemest met plantaardig en dierlijk afval. Voor het bestrijden van insecten en ongedierte is een even eenvoudig als geniale methode bedacht: de katoenplanten worden ingespoten met suikerwater. Dit suikerwater lokt de mieren die op hun beurt afrekenen met het ongedierte. Een andere methode is het inspuiten van de katoenplant met botanische plantenextracten.

ThisWay.nl biologisch katoen

Tevens maken de boeren gebruikt van wisselteelt, wat wil zeggen dat zij om het jaar een ander gewas op het land laten groeien. Groot voordeel hiervan is dat de grond niet uitput en er daardoor ook minder water nodig is om de katoenplant te laten groeien.

Groeibevorderende middelen zijn dus taboe. Hierdoor groeit de katoenplant langzamer wat langere en sterkere vezels tot gevolg heeft en dus de kwaliteit ten goede komt. De opbrengst is dan natuurlijk wel lager en moeten wij dus iets meer betalen voor ons katoen.

Als er geen pesticiden in de geplukte katoen aanwezig zijn hoef je ze er ook niet uit te spoelen. Alleen al hierdoor wordt er ca. 60 % minder water gebruikt voor het vervaardigen van biologisch katoen.

Zachter en beter voor de huid

Doordat er dus geen giftige chemicaliën achter blijven in de stof heb je ook geen last van allergische reacties, eczeem en andere irritaties bij het dragen van de kleding. Dit zorgt er ook voor dat biologisch katoen zachter is dan de niet biologische variant.

Zachter en beter voor de huid geldt natuurlijk ook voor de katoenboeren die handmatig het biologische katoen plukken. In de oorspronkelijke katoenbouw worden de katoenbollen machinaal geoogst. Om dit te kunnen doen wordt er eerst een ontbladering middel toegepast.

Biologisch wie controleert dat?

Katoen mag alleen biologisch genoemd worden als het voldoet aan de eisen van de Global Organic Textile Standard (GOTS). Dit internationale keurmerk garandeert dat de biologische katoen op een milieuvriendelijke en sociale manier is geproduceerd, van de oogst tot en met de productie. Het GOTS keurmerk komt ook op voor de werkomstandigheden van boeren en fabrieksarbeiders.

Hoewel het GOTS keurmerk de werkomstandigheden scherp controleert wil dat nog niet zeggen dat de boeren en arbeiders een reële prijs krijgen voor hun arbeid. Dit wordt gecontroleerd door het fairtrade label.

De kleding van Neutral® die door ThisWay.nl wordt geleverd bestaat uit 100 % biologisch katoen en heeft zowel het GOTS als het fairtrade label.

Geef een reactie