Is er wel voldoende biologisch katoen?

We raken steeds meer betrokken bij het wel en wee van de wereld en dat is mooi!  We eten minder vlees en wat wij aan voedsel kopen is meer en meer biologisch. Ook bij het aanschaffen van kleding worden wij steeds bewuster en niet alleen wij, ook de grote kleding bedrijven zoals Nike, Adidas en H &M kiezen steeds meer voor biologisch katoen. Dat roept dan wel de vraag op: is er voldoende biologisch katoen voorhanden?

Het antwoord is simpel: Nee, dat is er niet.

De vraag is dan, waarom niet?  Een biologische katoenboer verdient ca. 40 % meer per hectare dan een conventionele katoenboer o.a. doordat hij bespaart op de aanschaf van pesticiden en de hogere opbrengst per kilo dus daar ligt de reden niet

En vooral die pesticiden zijn de oorzaak van het probleem. Jarenlang gebruik hiervan hebben de bodem uitgeput. Het was Monsanto die hier in de jaren negentig een ‘oplossing’ voor had in de vorm van genetisch gemanipuleerd zaden (GMO). Alleen deze zaden waren in de schrale grond nog in staat een fatsoenlijke katoenbol te produceren. Dit maakte de boeren geheel afhankelijk van multinationals als Monsanto. Een eenvoudige route om over te stappen naar biologisch katoen is er voor deze boeren dan ook niet. Zij hebben niet de kennis om biologisch te telen en kunnen het zich simpel niet veroorloven de grond te laten herstellen door er enkele jaren geen gebruik van te maken.

Loopt de weg dan dood?

Nee, zeker niet. Verschillende organisaties zijn actief om de boeren voor te lichten en te helpen een overstap te maken zonder verlies aan inkomsten.

Neutral®, als leverancier van gecertificeerd biologisch katoenen kleding is zo’n organisatie die onder het Tiger Cotton program deze boeren helpt.

Zij betalen de boeren een premie gedurende de overgangs periode en nemen de katoen af die zij in deze tijd produceren.

Dit katoen wordt geheel biologisch geteeld zonder gebruik van pesticiden maar door de schrale grond is de opbrengst minimaal.

Ook is oor eerder gebruik van pesticiden  de grond nog niet helemaal vrij van giftige bestanddelen. Om deze reden kan de katoen van deze velden nog niet gecertificeerd worden als 100 % biologisch katoen maar is zeker een heel mooi alternatief voor conventioneel gekweekt katoen.