Polyester en sportkleding

Polyester kleding is toch benauwd en zweterig, waarom sporten we er dan in?

Toen wij in de jaren tachtig onze Jansen en Tilanus katoenen shirts vervingen, door die mooie glimmende polyester sportkleding vonden wij dat maar niks. Van een shirt wat vocht kon opnemen (en daar weliswaar loodzwaar van werd) stapten wij over naar een zweterig, benauwd shirt. Natuurlijk, het zag er veel beter uit dan zo’n katoenen model waar wijlen Abe Lenstra nog in speelde maar lekker zat het niet.

En logisch was dat ook. Immers, polyester neemt geen vocht op waardoor het zweterig aanvoelt.

Maar hoe dan dat wij nog steeds in polyester kleding sporten?

Wel, van het nadeel kun je ook een voordeel maken. Polyester neemt geen vocht op maar voert het wel af. Dan zul je vragen hoe komt het dan dat wij ons in de beginjaren van polyester rot hebben lopen zweten?

Dat heeft te maken met de ontwikkeling van de vezel. De eerste polyester vezels waren rond en werden strak tegen elkaar geweven. Onmogelijk voor vocht om hier doorheen te dringen wat benauwde kleding tot gevolg heeft. In de loop der jaren echter is de vezel ontwikkeld.Ondermeer Craft heeft hier in belangrijke mate toe bijgedragen met de uitvinding en ontwikkeling van de thermokleding.

De essentie is de vorm van de vezel. De ronde vezel is vervangen door een soort van kruisvormige vezel waardoor het vocht makkelijk wordt afgevoerd. Het feit dat de vezel zelf geen vocht opneemt helpt mee bij het snel afvoeren van zweet.

 

Thisway polyester vezel

De polyester vezel heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt. Links de oorspronkelijke ronde vorm. Midden de kruisvorm, langs de randen wordt het vocht snel afgevoerd terwijl in het midden lucht wordt vastgehouden wat zorgt voor isolatie. (Craft thermo wintershirt) Rechts de driehoekvorm om snel vocht af te voeren (Craft thermo zomershirt).

Bij goedkopere sportkleding wordt dit zelfde effect verkregen door het opruwen van de buitenkant van de ronde vezel het zogenaamde kroezing. Hierdoor ontstaan openingen waar het vocht kan worden afgevoerd en enigszins een isolerende werking ontstaat. Dit is echter geen duurzame methode: bij elke wasbeurt gaan losse vezels verloren die als microvezels via het riool in de oceaan belanden en daar voor de plastic soup zorgen. Zelf word je er ook niet gelukkig van want bij elke wasbeurt vermindert hierdoor het vermogen om vocht af te voeren en de isolerende werking.

En nu we het toch over duurzaam hebben. Kies dus voor kwaliteits kleding die lang meegaat en als je het heel mooi wilt doen kies dan voor kwaliteits kleding van gerecycled polyester.

Een mooi voorbeeld hiervan is de Craft Essence lijn.