Katoen of polyester en het milieu

De kledingindustrie is na de olie industrie de grootste vervuiler van het milieu. In hoeverre maken katoen en polyester hier deel van uit en welke van de twee kun je het beste kiezen om het milieu zo min mogelijk te belasten?

thisway katoen, polyester en het milieu

Katoen slecht voor het milieu?

Van katoen is bekend dat in de reguliere teelt enorme hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt . Dat dit slecht is voor het milieu spreekt voor zich, maar ook voor de boeren heeft dit enorme gevolgen. Naar schatting overlijden jaarlijks ca. 300.000 boeren aan de directe gevolgen van het werken met deze pesticiden.

Een ander nadeel van katoen is de enorme hoeveelheid water die wordt gebruikt bij de groei en bij het verwerken van de katoenplant tot kleding.

Genoeg nadelen om niet voor katoen te kiezen zou je zeggen. Maar dan ga je voorbij aan de ontwikkeling van het biologische katoen. Hierbij worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, en is de hoeveelheid water die nodig is, ten opzichte van regulier katoen, maar liefst 75 % minder. Katoen is een natuurlijke vezel en dus ook nog eens  biologisch afbreekbaar.

Dit maakt biologisch katoen tot een duurzame keuze. Helaas momenteel nog maar goed voor slechts minder dan 1 % van het totale katoengebruik wereldwijd, maar het is het begin.

Is polyester beter voor het milieu dan katoen?

Dan polyester stoffen. De basis hiervan is aardolie, zoals je net gelezen hebt, de meest vervuilende industrie ter wereld. Daar komt bij dat bij het wassen van polyester kleding  microplastics vrijkomen, die weer een enorme impact op het milieu hebben.

Een ander nadeel van polyester, het breekt niet af in de natuur, en is één van de oorzaken van de plastic soep in de oceanen.

Toch zijn er ook bij polyester positieve ontwikkelingen gaande die een keuze voor polyester alsnog rechtvaardigen.

Polyester kan prima worden gerecycled. Het gaat te ver om te spreken van een eeuwigdurend hergebruik maar bij de juiste methode kan het zonder verlies van kwaliteit meerdere keren worden hergebruikt.

Recyclen van polyester gebeurd op twee manieren, mechanische recycling, waar de pet fles versnippert wordt tot een polyester vezel en chemische recycling waar de polyester weer terug wordt gebracht tot de oorspronkelijke monomeren. Deze laatste methode is kwalitatief de betere methode maar gebruikt wel weer chemiecaliën.

Groot voordeel van recyclen  is dat de afvalberg verminderd en er voor de productie van kleding geen nieuwe grondstoffen gebruikt worden. Tevens bespaart de productie van  hergebruikt polyester  bijna 60 % energie  ten opzichte van de eerste productie.

Polyester kleding van goede kwaliteit gaat ook lang mee wat weer bespaart op de productie van nieuwe kleding en zodoende ook weer duurzaam is.

Wat is dus beter?

De conclusie van dit alles: zowel het reguliere katoen als het polyester zijn slecht voor het milieu. Door bewust te kiezen voor biologisch katoen of gerecycled polyester, putten wij de aarde niet uit, en helpen we in ieder geval de wereld een beetje bewoonbaarder te maken. Hoe mooi is dat?