Kies je katoen of polyester?

Katoen of polyester, een vraag die je niet zomaar kan beantwoorden.

Onmiskenbaar hebben ze beide voor- en nadelen. Het blijkt dan ook dat onder andere de toepassing waarvoor het gebruikt wordt, bepalend is of de voor of juist de nadelen zwaarder wegen.

Eerst even de geschiedenis. Katoen bestaat al langer dan er geschiedenis boeken zijn. Al ca. 7.000 jaar lang wordt uit de vezel van de katoenplant kleding gemaakt. Een arbeidsintensief dus kostbaar proces.

Om deze reden is net na de tweede wereldoorlog chemiereus DuPont gestart met het vervaardigen van een polyester vezel. Een geweldige uitvinding want nu kon er in de door oorlog verwoeste wereld voor weinig geld kleding worden gemaakt.

ThisWay polyester vezel
Polyester vezel

De opkomst van fast fashion winkelketens zoals Zara, H & M en Primark zijn dan ook voor een groot deel te danken aan de polyester vezel. Want, hoewel de fabrikanten vooral de unieke eigenschappen van synthetische producten benadrukken zoals sneldrogend en waterafstotend is het vooral de prijs van de grondstof die belangrijk is.

Hiermee is dus het eerste argument voor polyester een feit. Want hoewel je in het polyester van de beginjaren snel zweette en een plakkerig gevoel kreeg is dit door de ontwikkeling van de vezel goeddeels verleden tijd.

Een tweede winstpuntje voor polyester is de vormvastheid en de kleurechtheid. Zelfs na vele wasbeurten blijft de kleur van de stof behouden, is het erg slijtvast en strijken is ook niet nodig.

Klinkt ideaal zou je  zeggen, waarom dan nog katoen? Katoen neemt door de holle vezel in tegenstelling tot polyester vocht op en heeft daardoor een hoger draagcomfort. Zo voelt katoen in de zomer koel en in de winter, door de isolerende eigenschappen van de holle vezel, warm aan.

Tevens heeft katoen, en dan vooral biologisch katoen, een zachte structuur waardoor het heel prettig aanvoelt en dus een hoog draagcomfort heeft.

Zoals ik al in het begin schreef, de toepassing is bepalend. Wie sport er tegenwoordig in een katoenen shirt? Katoen neemt vocht op maar geeft het niet af. Dat betekent dat je bij een zware inspanning al snel een bezweet shirt hebt wat niet bepaald bijdraagt aan het draagcomfort. De polyester vezel is daarentegen zo gemaakt dat deze het vocht afvoert waardoor je shirt, ook bij zware inspanningen, droog aanvoelt.

Voor dagelijkse kleding daarentegen is de vochtopname van katoen voldoende en is dus het draagcomfort doorslaggevend.

Alsof het een Nederlandse polderoplossing is wordt er ook kleding vervaardigt van katoen/polyester. Vooral bij werkkleding populair omdat dit immers de beste eigenschappen van beide materialen verenigt. Een kleurechte en kreukvaste stof die toch prettig aanvoelt. 

Dit artikel gaat vooral over de eigenschappen van de stoffen met betrekking tot het gebruik ervan. De, vooral bij polyester, verregaande impact op het milieu behandel ik graag in een volgende post.