Onlangs zag ik in het journaal hopeloze kleding winkeliers voorbijkomen die door de lock down de complete wintercollectie niet meer verkocht kregen. Ik vroeg mij af wat zij met deze kleding gingen doen.
Wel, een deel ervan gaat weg via de online shop, maar uit onderzoek van de Global Fashion Agenda bedraagt het percentage van onverkochte items (de zogenaamde deadstock) nog wel tot 60 % van de voorraad.
Je kunt het probleem voor een deel oplossen zoals C & A het afgelopen jaar. Onder het motto van blij dat jullie (klanten) er weer zijn stuntten zij met kortingen van 70 %. Zonder twijfel heeft dat er toe geleid dat een deel van de collectie verkocht is, maar omstreden is het wel. De kleine ondernemers kunnen hier niet in mee gaan en zo maken deze hoge kortingen het hele businessmodel kapot.
Een complete voorraad kleding wordt dus overbodig en blijkt gewoon vernietigd te worden. Overigens geldt dit al langere tijd voor de fast fashion ketens zoals Primark die door de snelle wisseling van collecties regelmatig grote hoeveelheden kleding vernietigen.
Er wordt niet alleen kleding vernietigd bij de fast fashion ketens. Wat te denken van de kleding die bij webshops retour wordt gestuurd. Dit omvat zo’n 46 % (!) van de verkochte kleding en omdat het reinigen, stomen, strijken en opnieuw verpakken te duur is wordt ook dit gewoon vernietigd.